Pe 30 iunie 2022, Peter Lyon a publicat un articol interesant în Forbes (online). Iată un extras din el:
„Vă mai amintiți de Familia Jetson? Da, acel serial TV animat din anii 1960 despre o familie din era spațială, care trăia într-o versiune comică a viitorului. Trăind în orașe care pluteau în nori, ei mergeau la serviciu în mașini zburătoare, își duceau copiii la școală în capsule zburătoare pre-programate, foloseau tot soiul de instrumente robotice elaborate și erau înconjurați de extratereștri și holograme.
Ei bine, e posibil ca acel viitor să fi devenit deja prezent, mai devreme decât am fi crezut. Da, trăim noi încă pe pământ, dar mașinile zburătoare încep să-și facă simțită prezența. Se pare că o companie suedeză, numită Jetson Aero, tocmai a lansat un videoclip în care co-fondatorul său, Tomasz Patan, pilotează o mașină zburătoare, Jetson ONE, de acasă la birou. Potrivit lui Patan, zborul către serviciu i-a redus cu 90% din timpul normal de navetă cu mașina pe drumurile publice.
Jetson Aero a fost fondată în noiembrie 2017 de către antreprenorul auto de înaltă performanță Peter Ternstrom împreună cu inventatorul și specialistul în drone Tomasz Patan. Scopul companiei este de a oferi tuturor posibilitatea de a zbura prin construirea unui avion personal electric ușor de pilotat.
Cântărind doar 86 Kg, aeronava cu un singur loc, complet electrică, Jetson ONE, are o autonomie de zbor de 20 de minute și este fabricată conform regulilor FAA, astfel încât proprietarii să nu aibă nevoie de o licență de pilot. „Nu este un avion cu aripă fixă. Nu este un elicopter. Este greu de definit? Așadar, în acest moment, se află într-o zonă gri”, a explicat Ternstrom. Reacțiile inițiale îl descriu ca fiind jumătate mașină sport zburătoare și jumătate dronă.
Ternstrom explică că aeronava lor eVTOL nu este proiectată pentru naveta în interiorul orașului sau pentru „săritul dintr-un zgârie-nori într-altul prin Manhattan”. El spune că legile actuale nu ar permite acest lucru. Conform regulilor SUA, acest tip de aeronavă nu are voie să zboare în apropierea aeroporturilor sau a zonelor dens populate.
Ceea ce distinge Jetson ONE este sistemul său software extrem de automatizat, care face ca aeronava să fie ușor de pilotat chiar și pentru un începător. „Cele mai importante inovații Jetson ONE sunt computerul de bord și sistemul de control al zborului”, a spus el, adăugând că pot pune pe oricine “la manșă” și acea persoană va putea zbura în câteva minute.”
Motivul pentru care vă prezentăm această știre este că mai există ceva ce distinge Jetson ONE: părți ale acestuia sunt imprimate 3D pe o mașină Sinterit Lisa X!
Citiți studiul de caz Sinterit pentru a afla mai multe despre acest progres interesant!
Yannick Bastian
Fondator și CEO FormWerk