La FormWerk, suntem ferm convinși că protecția mediului este un imperativ la care ar trebui să subscrie toată lumea, dela simplul individ la orice ramură industrială.

Prin depozitarea controlată a materialului și prin aplicarea energiei numai acolo unde este nevoie de ea, imprimarea 3D ca tehnologie are avantaje ecologice inerente, reducând la minimum, cel puțin teoretic, impactul ecologic al producției.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că însăși ideea de bază a imprimării 3D este una ecologică, cu utilizare frugală a energiei și materialului, ceea ce contează sunt detaliile, care, în acest caz, stau în materialele utilizate pentru imprimarea 3D.

Producția materiei prime și a materialelor procesate are un impact uriaș asupra mediului. Gropi uriașe sunt săpate în pământ pentru exploatări miniere de extracție a metalelor, sonde și rafinării petroliere livrează elementele componente ale materialelor plastice moderne. Și de obicei nimic nu este fabricat acolo unde este procesat sau consumat, adăugând o variabilă de transport întregii ecuații a impactului ecologic.

Nu e de mirare așadar că, încă din primele zile ale FormWerk, echipa noastră a fost preocupată de o întrebare cheie: cum putem să contribuim la rezolvarea acestei probleme, devenind parte din soluție? Am decis foarte devreme să ne implicăm activ furnizorii și clienții pentru a educa piața și a promova ceea ce numim materiale “Green Print”.

Definiția acestora e destul de simplă, aliniată cu cea a Asociației Europene a Materialelor Bioplastice și extinsă astfel încât să includă “materialele plastice reciclate”, pentru a contribui astfel la rezolvarea imensei probleme a duratei de viață a deșeurilor din plastic:

Materialele Green Print sunt materiale bioplastice, materiale reciclate sau ambele.

În articole viitoare de blog vom aborda mai în profunzime această definiție și implicațiile ei. Vom încerca să răspundem la întrebări precum:

  • Ce sunt materialele bioplastice?
  • Cum sunt ele produse?
  • Pot ele să fie materiale de performanță care să concureze cu cele bazate pe petrol și să le învingă?
  • Sunt materialele bioplastice mai ieftine decât materialele plastice standard?
  • Toate materialele plastice se pot recicla?
  • Cum se comportă și performează materialele reciclate?

În concluzie, noi, echipa FormWerk, ne-am angajat să lucrăm cu toate forțele pentru un viitor unde oferta noastră pentru piața de imprimare 3D este 100% alcătuită din materiale Green Print și pentru ca astfel să putem aduce valoare și să evităm compromisuri și promisiuni fără acoperire.

Yannick Bastian
Fondator & Președinte FormWerk