O IMPRIMANTĂ 3D PENTRU FIECARE INGINER, COMPANIE, FABRICANT ȘI COPIL – ADICĂ PENTRU ORICINE!

Cu peste o decadă în urmă, inițiativa non-profit “Un laptop pentru fiecare copil” își propunea în general să transforme educația și, mai precis, să promoveze alfabetizarea în domeniul computerelor ca parte integrantă și obișnuită a educației copiilor din întreaga lume.

Au fost oare toate obiectivele aceste inițiative atinse până acum? Nu avem un răspuns hotărît, dar un lucru e sigur: misiunea exprimată în numele acestei inițiative este atât de îndrăzneață că rezonează mult dincolo de toate programele care au încercat să proiecteze, producă, distribuie și educe prin milioane de laptopuri și să schimbe din ce în ce mai multe vieți din întreaga lume.
Pentru noi, la FormWerk, acest deziderat este aplicabil în prezent tuturor dezvoltărilor inevitabile ale tehnologiei care își pun amprenta pe viețile noastre în atât de multe feluri (gândiți-vă la internet, energie solară și eoliană, etc.). În cazul multor tehnologii întrebarea nici nu mai este “dacă” ci mai degrabă “când” vor fi aplicate peste tot. Curba de învățare necesară adoptării acestor noi tehnologii devine azi o simplă funcție a capacității umane de impulsiona răspândirea noilor tehnologii în viața noastră de zi cu zi (mainstream). E chiar fascinant să vezi cum acest ciclu de feedback accelerează dezvoltarea tehnologiei și propagă mai departe adoptarea ei.
Acum să vedem ce am vrut să spunem cu “o imprimantă 3D per inginer”. Ca în multe alte sectoare, designul și producția industrială se confruntă cu noile reguli ale erei digitale. E vorba de o forță disruptivă care merge mult dincolo de bine-cunoscuții termeni de design asistat de computer (CAD) sau producție asistată de computer (CAM).

Experiența directă e crucială și trebuie facilitată pentru pregătirea temeinică a oricărui student și inginer în devenire, a oricărui tehnician dintr-o școală tehnică sau a oricărui inginer plin dintr-o companie. Suntem convinși că pregătirea practică ar trebui să meargă chiar mai departe, până la mințile curioase ale elevilor mai tineri, cu vârste între 6 și 12 ani. O imprimantă 3D reprezintă nu numai o unealtă nouă în arsenalul deja larg de care ar trebui să dispună astăzi orice inginer, dar și o modalitate complet nouă de a transforma idei în proiecte prin design, apoi în prototipuri prin iterații și, în cele din urmă, de a le integra într-un program funcțional de producție și întreținere.

Credem cu tărie că inginerii și designerii pregătiți și antrenați pentru imprimarea 3D vor deveni principalele motoare de progres, ridicând nivelul organizațiilor din care fac parte prin facilitarea accesului la fabricația digitală și, în ultimă instanță, la transformarea atotcuprinzătoare cunoscută sub numele de “industria 4.0”.

Cu siguranță atunci că orice președinte de firmă, decan de universitate sau director de școală ar trebui să fie foarte motivat să evite orice întârziere în demararea unor programe de achiziționare de imprimante 3D și pregătire în domeniu a angajaților, clienților, studenților și elevilor de care răspund. Sunt deja numeroși lideri din industrie care își reorganizează complet operațiunile la nivel internațional pentru a se adapta noii realități digitale, așa că onorurile de “primi veniți” s-au acordat de mult…

Cu imprimante 3D pentru nivelul de începători la prețuri sub 200 de Euro, pur și simplu nu mai există nici o scuză pentru a întârzia atingerea obiectivului de a avea o imprimantă 3D pentru fiecare inginer, companie, fabricant și copil – adică pentru oricine!

Yannick Bastian
Fondator & Președinte FormWerk