Există un nou venit în lumea imprimării 3D, PCT-G. Schimbați E-ul din PET-G cu C și aveți un material care, deși nu chiar un bioplastic, își depășeșete totuși ca perfromanțe “verișorul”.

Pentru început, ca derivat din familia termoplasticelor PET, PET-G este probabil cel mai utilizat material pentru imprimarea 3D după PLA, cu siguranță unul dintre cele cu care se imprimă cel mai ușor, plus că este un material de uz general suficient de bun în majoritatea aplicațiilor.

Dar ce este PCT-G? Policiclohexilendimetilen Tereftalat de glicol modificat, altfel cunoscut sub numele de plastic PCT-G, este un copoliester transparent. Polimerul PCT-G este potrivit în special pentru aplicații care necesită extractibile foarte scăzute, claritate ridicată și stabilitate gamma foarte mare. Materialul se caracterizează, de asemenea, prin proprietăți de impact ridicat. Prezintă multe dintre proprietățile policarbonatului, cu avantajul de a nu conține BPA, BPS sau alți bisfenoli.

După cum am menționat, PCT-G aparține aceleiași familii de poliesteri ca și PET-G, a cărui popularitate eîntr-o creștere evidentă. Cu toate acestea, putem concluziona că, în comparație cu “verișorul” său mai popular, PCT-G oferă o rezistență sporită la impact, rezistență la temperatură și claritate, făcându-l o alternativă excelentă la PET-G.

Materialele plastice PCT-G oferă:

 • Rezistență excelentă la impact
 • Rezistență chimică bună
 • Rezistență ridicată la radiații gamma
 • Transparență ridicată

Iată câteva dintre cele mai tipice aplicații pentru materiale plastice PCT-G:

 • Blocuri colectoare pentru știința vieții și echipamente analitice
 • Componente mecanice de unică folosință pentru prelucrarea biofarma
 • Aparate dentare, cum ar fi cele transparente pentru aliniere
 • Diverse componente ale dispozitivelor medicale de unică folosință, cum ar fi aparatele respiratorii
 • Echipamente de diagnostic și analiză chimică, care trebuie să fie biocompatibile cu expunerea la țesutul uman mai puțin de 24 de ore și unde sunt necesare rezistența chimică și claritatea

În forma sa de filament, PCT-G nu necesită o incintă încălzită, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea cu imprimantele de birou. Materialul asigură o stabilitate dimensională ridicată, în timp ce contracția scăzută previne crăparea modelului. Acest lucru îl face un material ușor de imprimat, chiar și pentru persoanele fără multă experiență în imprimarea 3D.

PCT-G poate fi folosit cu multe imprimante FDM normale. Necesită 250 °C până la 270 °C pe duză și 70 °C până la 80 °C pe pat. Doar asigurați-vă că hotend-ul dumneavoastră poate face față temperaturii mai ridicate. Dacă aveți PTFE acolo, probabil că este factorul dvs. limitativ, deși aveți nevoie și de senzori de temperatură care poate depăși 250 °C.

Proprietăți ale filamentului PCT-G:

 • Rezistență mare la impact (de până la 20 de ori mai mare decât PET-G)
 • Rezistență chimică ridicată
 • Transparență optică ridicată
 • Ușor de imprimat – stabilitate dimensională și contracție redusă
 • Potrivit pentru contactul cu alimentele – fără BPA

Câteva aplicații PCT-G în imprimarea 3D:

 • INDUSTRIE: piese de schimb, serii scurte, modele utilitare
 • AUTOMOTIVE: elemente din compartimentul motor, carcasa componentelor vehiculului, prize de aer, pâlnii de lichid
 • SPORT: accesorii, tampoane, elemente airsoft

În e-shop-ul FormWerk, puteți deja plasa pre-comenzi de filament PCT-G de la unul dintre furnizorii noștri preferați, Spectrum. Desigur, aceasta este doar prima generație PCT-G disponibilă, ne așteptăm în curând la materiale noi, îmbunătățite, chiar mai performante (de exemplu, PCT-G armat cu fibră de carbon), precum și versiunea transparentă.

Lansați pre-comanda în e-shop: www.eshop.formwerk.ro/cumpara/filament-spectrum-pctg-2437

Filamentul Spectrum Premium PCTG combină cele mai dorite caracteristici ale Tough PLA și PET-G. Materialul are o temperatură de deviere a căldurii de 76°C, precum și o suprafață de imprimare excelentă și o elasticitate mai mare. Avantajele suplimentare includ rezistența chimică ridicată a modelelor imprimate.

Elementele realizate folosind culorile transparente Spectrum Premium PCTG au o claritate mai mare decât cele realizate folosind PET-G. Aceasta înseamnă că este posibil să se obțină un efect apropiat de transparență cu puține contururi externe.

Având în vedere performanța sa generală, putem recomanda în siguranță PCT-G ca având un preț avantajos.

Aflați mai multe despre PCT-G:

www.youtube.com/watch?v=mcLXJHMkWII

www.youtube.com/watch?v=-FtnXYDi7z0&t=4sVisionMiner

www.youtube.com/watch?v=0pw6Fop0p2E&t=8sESSENTIUM

 

Yannick Bastian

Fondator & Președinte FormWerk