În procesul nostru de vânzare la FormWerk ne izbim de această întrebare aproape zilnic. Așa că ne-am gândit să vă oferim câteva exemple de proces prin care ne ghidăm clienții, pentru a-i ajuta să ia o decizie care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.

Înțelepciunea populară zică că, acolo unde piața permite, primești ceea ce plătești. Și asta se aplică și imprimantelor 3D, firește, ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, ne putem aștepta ca un produs premium să aibă și un preț pe măsură. Invers, există produse generice, în mare parte de proveniență din Orientul Îndepărtat, însoțite de documentație greu de citit, sau chiar fără aceasta, care abia funcționează, sau se strică mult mai repede decât ne-am aștepta, dar care se înscriu într-un buget foarte mic. Mai mult, dat fiind că tehnologia 3D este încă relativ nouă, pe o piață nematurizată, aceste extreme de raport calitate/preț sunt mult mai departe unele de altele  decât pe piețe mai standardizate și cu segmente de produse mai mature.

Așa că prima întrebare de pus este de fapt: cât sunt dispus să cheltuiesc pentru imprimanta mea 3D?

Sfatul nostru: Vă rugăm să alocați aici și rezerve pentru piese de schimb, consumabile și, nu în ultimul rând, materiale pentru imprimare… În unele cazuri, aceste rezerve ar putea depăși prețul imprimantei 3D în sine.

De obicei, a doua întrebare se învârte în jurul subiectului priceperii în domeniu, al experienței și trainingului suplimentar. Imprimarea 3D este încă o unealtă în trusa de scule vastă a omului și e nevoie să o învățăm și să exersăm, ca în cazul oricărei alte unelte. Bineînțeles că există niveluri diferite de competență, de la “ucenic” la “centură neagră”.

Sfatul nostru: Evaluați-vă priceperea cât mai realist posibil, pentru că nivelul vostru de competență declarat va determina furnizorul să lucreze cu anumite criterii în alegerea echipamentelor și serviciilor pe care vi le va oferi. Și, credeți-ne pe cuvânt, e crucial să alegeți o imprimantă care se potrivește nivelului vostru de pricepere, sau, mai simplu, nepotrivirile în această privință sunt o rețetă sigură pentru dezamăgire. Acest lucru va afecta nu numai procesul în sine de imprimare 3D, ci și pre-procesarea și post-procesarea obiectului imprimat. Gândiți-vă astfel: dacă ați avea un permis de conducere auto nou-nouț, v-ați lua ca primă mașină un bolid sport scump, care are nevoie de o revizie completă a motorului după fiecare cursă din zilele de vară…?

Următoarea întrebare se referă la utilizările tipice cu care vă veți confrunta voi și imprimanta voastră 3D cel mai adesea. Este pentru un hobby personal? Este pentru utilizări industriale, pentru prototipare comercială sau chiar pentru producție zilnică? Este pentru scopuri tehnice, artistice sau educaționale? Pentru ce designuri și cu ce materiale veți folosi cel mai probabil și mai des imprimanta 3D?

Sfatul nostru: În imprimarea 3D nu există mașină universală – cu siguranță nici un model de imprimantă nu le poate face pe toate. Există zeci de tehnologii de imprimare 3D în lume, firecare servind o cerință tehnică sau economică specifică. Așa că, la urma urmei, e posibil să aveți nevoie de două sau trei imprimante diferite pentru a vă acoperi toate nevoile. Chiar și așa. Tot e nevoie să știți care dintre ele va fi prima din flota voastră.

Capabilitățile și specificațiile tipice ale imprimantelor 3D precum dimensiunea de imprimare, viteza, materialele folosite, fiabilitatea, disponibilitatea, timpul mediu dintre erori, durata de viață, acuratețea și repetabilitatea sau calitatea rezultatelor depind în general de buget. Asta înseamnă că voi, ca potențiali cumpărători, veți avea de-a face cu un proces de selecție cu multe criterii și variabile, pentru care este recomandat și util să vă pregătiți o listă de priorități și să fiți transparent cu furnizorul în privința ei.

La urma urmei, orice afacere sau proces de vânzare-cumpărare implică esențial… oameni. Deci, cu cât e mai bună comunicarea despre toate aceste jaloane, cu atât mai sănătoasă va fi decizia finală de cumpărare!

Yannick Bastian
Fondator & Președinte FormWerk